Erik Scherder, fysiotherapeut en hoogleraar neuropsychologie bespreekt het al in zijn boek, laat je hersenen niet zitten.

Overgewicht, obesitas, hart en vaat ziekten, hoge bloeddruk, en diabetes type 2 nemen toe bij een inactief, sedentair leven. Maar liefst 1/3 van de wereldbevolking voldoet inmiddels niet meer aan de aanbevelingen voor minimale lichamelijke activiteit. Volgens Bullock et al (2017) hebben mensen die meer dan 8 uur zittend doorbrengen 62 % meer kans op obese overgewicht.

Stap bij stap lijkt nu ook de Nederlandse overheid van mening dat er een grote kracht te vinden is in preventie en dat vaak voorkomen beter (goedkoper) dan genezen is.

Klik hier voor meer tips ergonomie voor uw kantoor of thuiswerkplek

half staand werken met bureaustoel

Mogelijke voordelen van actief werken

  • Meer lichamelijke activtieit als staan en lopen kan leidden tot meer hersenactiviteit. Dit zorgt voor een hogere alertheid. Alertheid is nodig om op goede ideeën te komen, om de juiste antwoorden te vinden op moeilijke vragen, om problemen te kunnen oplossen, om te kunnen onthouden (geheugen) en om flexibel te kunnen denken.
  • Afwisseling tussen zitten en staan werken verbeterd de algehele doorbloeding
  • Spieren en gewrichten; minder kans op spierverkortingen en spierzwakte
  • Hart; de hartspier past zich aan de activiteit aan. Meer fysieke activiteit zorgt voor een gezonder hart-en vaatstelsel.
  • Lichaamsgewicht; het lichaamsgewicht neemt minder snel toe door meer aanspraak op calorieën verbruik.
  • Werknemers zijn vaak erg enthousiast en gemotiveerd om met een elektrisch verstelbare tafel aan het werk te gaan. Dit alleen al vanwege de gezondheidsvoordelen, maar ook omdat zij hierdoor meer controle over hun eigen werkplek ervaren.
  • Staand werken kan leiden tot stemmingsverbeteringen als grotere motivatie. Werknemers geven aan door gebruik van een zit sta tafel meer energie te hebben en voelen zich alerter door het gebruik ervan. Ook blijken werknemers hier meer werkplezier door te ervaren.
  • In het artikel van Duvivier et al (2017) wordt in kaart gebracht wat staand werken kan betekenen voor mensen met diabetes type 2. Als landurig zittend werk wordt afgewisseld met staand werken, lichte activiteit verbetert de insuline gevoeligheid en glucosewaardes bij mensen met diabetes type 2.
  • Let op; het is niet de bedoeling dat staand werken zittend werken vervangt. Bekend is al dat langdurige periodes van staan lage rugpijn kan veroorzaken. In een recent onderzoek bij staande beroepen werd bij meer dan 80 medewerkers veneuze klachten gemeld waarbij dit bij 7 medewerkers zelf tot werkverzuim heeft geleid. Juist de afwisseling tussen staand en zittend werken biedt hier de gezondheidsvoordelen. In het artikel van Fewester et al (2017)Baker et al (2018) werd onder de werknemers bij langer dan 2 uur staand werken diverse lichaamsklachten gerapporteerd. Leuk om te weten is dat wij bureaustoelen aanbieden die de mogelijkheid tot half-staand zittend werken bieden!

Tot slot

Wij adviseren u graag in de mogelijkheden voor u om ook een zit-sta bureau aan te schaffen. Neem gerust direct contact op met fysio en ergonomisch adviseur Marc Berrevoets, 0610545095. Of per mail via info@berrevoets-zitoplossingen.nl.