Nek, schouder en rugklachten komen regelmatig voor bij beeldschermwerk. Dit blijkt uit onderzoek.

Erg vervelend als u wordt getroffen door fysiek verzuim bij zittend werk. Vaak is het goed verklaarbaar welke factoren hierop van invloed zijn. Naast werkdruk, werkstress kunnen ook werkplekinrichting en gebruik daarvan invloed uitoefenen op deze aanhoudende klachten. Wij zijn gespecialiseerd in advies bij blijvende klachten bij zittend werk, en graag delen wij hier wat tips. Een goed ingerichte werkplek verhoogt namelijk naast productiviteit ook de arbeidsmotivatie. In deze blog schrijf ik over een aantal veel voorkomende werkplekaccessoires. Klik hier voor onze andere blog indien u behoefte aan 8 werkplektips.

Heeft u nek schouderklachten door veel muis en of beeldschermwerk? 

Een reden van klachten aan arm, nek of schouder (KANS) kan meerdere oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak op ergonomisch vlak is dat armleggers van de bureaustoel niet of nauwelijks worden gebruikt. Dit omdat er gebruik wordt gemaakt van een standaard bureaustoel die niet altijd passend is bij voor iedere gebruiker. Doordat de armleggers niet ver genoeg naar achter verstelbaar zijn kunnen mensen vaak op het puntje van hun stoel gaan zitten. Zo worden rugleuning en armsteunen vrijwel niet gebruikt en ervaren mensen na veel doorgemaakte zituren vaak dat goedkoop ook duurkoop kan zijn! Hecht u waarde voor u zelf aan een overtreffende en passende bureaustoel?

Centrale muis bij armklachten of compact toetsenbord

Een andere reden van nek schouder of arm (KANS) klachten kan zijn dat er heel veel statische activiteit/spierspanning ontstaat bij muisgebruik. Dit omdat de muis te ver van u af staat met als gevolg veel spanning in de arm. Vaak hoopt dit geleidelijk op. Denk aan doorbloedingsklachten, koudere hand, en eventueel uitstralende pijn. Vaak is dit al makkelijk te verminderen door een compact toetsenbord te gebruiken.
Ook is een verticale of centrale muis een extra optie. Een fijne bijkomstigheid is dat de centrale muis instelbare functietoetsen heeft. Handig met kopiëren en plakken of wat uw favoriete toets dan ook is. Daarnaast zowel voor links als rechtshandige te gebruiken. Waardoor breed inzetbaar voor meerdere werknemers of u kunt zich aanleren door met twee handen te gaan muizen waardoor u de fysieke belasting ergonomisch kan verdelen. Het vraagt wel even wennen.

Aanhoudende zit of houdingsklachten

Tot slot kan het zijn dat mensen aanhoudende rug of zitklachten ervaren bij hun zittende werk. Deze mensen kunnen wij goed helpen. Denk bijvoorbeeld aan een zit en werkplekinstructie door fysiotherapeut. Wij maken met behulp van onze zitdrukmeting inzichtelijk wat beïnvloedbare factoren zijn en wat voor u de beste afstelling is van uw bureaustoel. Zo voelt u niet alleen het verschil, maar ziet u het ook! Bent u voor uw organisatie op zoek naar ergonomisch werkplekadvies? Wij zijn bereikbaar via info@berrevoets-zitoplossingen.nl of direct telefonisch via 0610545095.