Het blijkt dat vooral hoogopgeleiden Nederlanders steeds vaker thuis werken, volgens het bericht van RTLZ.
Uit mijn eigen werkervaring als fysio weet ik dat mensen vaak aan de keuken of eettafel hun beeldschermwerkzaamheden uitvoeren. Veelal wordt hier langer dan 2 uur gebruikt gemaakt van een laptop, zonder laptopverhoger etc. Herkenbaar?? ;). Ook is uw werkgever mede verantwoordelijkheid voor een gezonde thuiswerkplek.
Nek, schouder, rug klachten, vormen helaas een groot deel van het fysieke ziekteverzuim bij zittend werk. Bent u iemand die veel zituren maakt? Haal dan nu nog uw laptop van uw schoot in bed of op de bank. En pak uw (thuis)werkplek aan met de volgende tips voor het helpen voorkomen van fysieke lichaamsklachten.
8 tips voor verbetering van uw thuiswerkplek!
- Investeren in uw werkcomfort draagt bij aan een hogere productiviteit en minder kans op fysieke klachten. Het is zonde om eerst uitgeschakeld te moeten worden door vaak geleidelijk opgehoopte lichaamsklachten.
- Bespreek indien de werkgever u verzoekt om thuis te werken of hij of zij dan ook bij wil dragen in het creëren van een goede ergonomische thuis werkplek. Ook zij zijn er bij gebaat dat u productief en zo gezond mogelijk uw werk kan blijven uitvoeren! Zij zijn daarnaast mede verantwoordelijk volgens de arbeidsomstandighedenwet om hier aan bij te dragen.
- Indien u gebruik maakt van een laptop, gebruik minimaal een goede laptopstandaard/verhoger en een passend ergonomisch toetsenbord en muis voor de laptop. Lees hier verder in mijn blog over werkplekaccessoires.
- Bespreek met uw fysio wat goede (rek) oefeningen en werkplek beweegtips voor het voorkomen en of verhelpen van eventuele aanwezige nek, schouder en of rugklachten.
“Adem in, adem uit, u bent halverwege!”
- Zorg voor een goede ondersteuning van de onderarmen tijdens beeldschermwerk, dit draagt bij aan voorkomen nek/schouder en hoofdpijn klachten. Vaak zijn deze armleuningen niet goed instelbaar waardoor weinig tot niet gebruikt. Een bureaustoel met goede rugondersteuning draagt daarnaast bij aan het voorkomen/verhelpen van rugklachten bij zittend werk. Maakt u slechts korte momenten gebruik van uw thuiswerkplek? Dan kan ook de kniestoel een leuke oplossing zijn, vraag hier uiteraard eerst om advies.
- Creëer meer beweegmomenten op uw werkplek, stukje lopen, even staand werken of eventueel halfstaand zitten op uw bureaustoel. Let op, staand werken kan zittend werken niet vervangen, want na +/- langer dan 2 uur staand werk blijkt dat mensen ook vaker rug, kuitklachten en of spataderen rapporteren.
- Blijf bewust van uw lichaam. Het kan zijn dat u niet bewust bent van de hoeveelheid spanning tijdens het werk. Probeer af en toe eens bewust stil te staan of u werkplekinstelling en comfort nog optimaal is.
- Verbeteringen aanbrengen op uw werkplek verminderd lichaamsklachten en vermoeidheid bij werknemers volgens Daneshmandi et al (2017)
Tot slot
Bent u op zoek naar werkplekaanpassingen en of ergonomisch advies op maat? Wij staan graag voor u klaar, en helpen u gegarandeerd beter zitten. Neem gerust contact op via info@berrevoets-zitoplossingen.nl of direct telefonisch via 0610545095.