Ergonomisch werkplekadvies

Uit TNO-onderzoek blijkt dat 40 procent van de werkenden last heeft van klachten arm, nek of schouders (KANS). Met deze werkplektips van fysiotherapeut werkt u aan oplossingen.

Het zou beroepsziekte nummer één worden, RSI. Dit staat ook wel bekend als de muisarm. Zo’n twintig jaar later blijkt dat gelukkig heel erg mee te vallen. Een van de belangrijkste reden daarvoor is de sterke verbetering van de kwaliteit van de beeldschermwerkplekken van de meeste medewerkers. Mede met dank aan de komst van tafels en bureaustoelen die verstelbaar zijn en flatscreen schermen die minder ruimte innemen op bureautafels.

Sterke daling RSI-klachten
Deze verbeteringen hebben er het afgelopen decennium voor gezorgd dat een grote toename van het aantal RSI-gevallen is uitgebleven. Dit betekent niet dat daarmee ook de klachten voor beeldschermmedewerkers zijn verdwenen.

Klachten arm, nek, schouder
Behalve klachten arm, nek of schouders (KANS) komen ook rugklachten nog regelmatig voor bij beeldschermmedewerkers. Deze klachten ontstaan vaak geleidelijk, maar zorgen wel voor een groot deel van het fysieke ziekteverzuim.

Zittend werk
Een voorname reden daarvoor is de sterke toename van zittend werk. Het aantal uren zittend werk neemt in Nederland nog steeds toe. Medewerkers beschikken vaak niet over voldoende kennis over het goed instellen van hun eigen beeldschermwerkplek. Zeker bij het gebruik van flexplekken is dit een belangrijk gemis. Gezond beeldschermwerk en afstelling vragen om gerichte training, maar ook (maat)werkplekadvies bij blijvende klachten bij zittend werk. Vind hier veel ergonomie tips door fysiotherapeut voor uw kantoor of thuiswerkplek!

Ergonomische bureaustoel
Als een bureaustoel voldoet aan de richtlijn NPR 1813, dan wil dat nog niet zeggen dat deze ook voor iedereen ‘voldoende geschikt’ is. Er is een toenemende belangstelling voor een duurzame bureaustoel met overtreffende instelbaarheid van arm- en rugleuningen.

Rugleuning
Daarnaast kan er behoefte zijn aan een bureaustoel met kwalitatief beter zitschuim die ook nog dynamisch en half staand/zittend werk mogelijk maakt. Bovendien hoeft volgens de richtlijn de rugleuning niet op maat te zijn, terwijl dit wel degelijk een essentiële bijkomstigheid kan zijn om iemand gegarandeerd beter te laten zitten.

Werkplek op maat
Een werkplek is heel persoonlijk en moet op maat worden ingericht en ingesteld. Er zijn twee belangrijke oorzaken die werken met een computer en beeldscherm belastend maken.

Gewrichten
Allereerst de belasting van uw gewrichten. Denk aan nek, schouder en pols, omdat deze vaak of langdurig in de grenzen van het bewegen worden belast. Of het bedienen van uw muis met een naar buiten gedraaide schouder en pols. Een centrale muis kan in sommige gevallen een uitkomst bieden, omdat u hiermee binnen schouderrange werkt. Bovendien kan het positief bijdragen, omdat de muis minder vaak wordt vastgehouden.

Overbelasting spieren
Het buiten schouderrange vasthouden van de muis kan leiden tot een verhoogde statische spierspanning en belemmering van de bloed- en lymfedoorstroming. Dus een langdurige aanspanning van uw spieren is dan ook de tweede belangrijke oorzaak.

Arm en nekklachten
Dit kan ontstaan door opgetrokken schouders wanneer u de onderarmen niet voldoende ondersteunt of in uw nek wanneer uw hoofd naar voren neigt tijdens het beeldschermwerk. Dit heeft vaak als onderliggende oorzaak dat de armleuningen slecht instelbaar zijn of dat het beeldscherm te laag staat. Lees daar hier meer over.

3 werkplektips van fysiotherapeut

  1. Juiste instelling en afstelling van de bureaustoel

Het ondersteund en gedragen kunnen zitten op uw bureaustoel is de basis van een goede houding. Deze ondersteuning is gericht op uw onderarmen, de rug en het zitvlak.

Armleuning
Met de juiste hoogte en breedte verstelling van de armleuningen kunt u zorgen voor een ontspannen ondersteuning van de onderarmen. Dit geeft ook een lagere belasting voor de schouder- en nekspieren. Voor de rug is goede ondersteuning en maatvoering van belang. Dit kunt u creëren met een goede instelling van de lendensteun en een rugleuning op uw maat.

Heup en knie
Het is wenselijk dat uw heup iets hoger wordt afgesteld dan de knie. Dus niet de klassieke 90 graden-stand, maar net iets hoger. Zo creëert u een gunstigere bekkenpositie en daarmee wat meer opstrekking in uw wervelkolom. Meestal worden drie vingers aangehouden tussen het onderbeen en de zitting om afknelling te voorkomen en optimaal draagcomfort te waarborgen.

  1. Goede inrichting van de werkplek

Dit gaat vooral om de afstand tot en de hoogte van uw beeldscherm. In sommige gevallen vraagt dit om maatwerk en moet het scherm bijvoorbeeld hoger worden gezet. Het belangrijkste is dat de rustblik en de kijk-as ongeveer in het midden van uw scherm uitkomen. Als afstand kunt u ongeveer een ‘armlengte’ aanhouden.

  1. Voldoende afwisseling in het werk

Ons bewegingsapparaat is niet gemaakt om de hele dag te zitten. Probeer dan ook te zorgen voor afwisseling in het werk en zitpositie. Dit kan door op bewuste momenten uw overleg met collega’s te plannen. Doe dit ook staand, of kan het lopend?

Bewegen
Werkt u wel de hele dag op een vaste werkplek, zorg dan voor regelmatige beweging. Dit kunnen korte momenten zijn, waarop u even gaat staan en een rondje loopt. Of wanneer u moet bellen. Bedenk dat u dit lopend kunt doen als dat kan. Zorg er in ieder geval voor dat u de pauzes benut om in beweging te komen. Geen boterham meer voor de computer dus!

Kwalitatieve ergonomie
In het werk is het moeilijk om geforceerd heel de dag recht op te zitten. Kwalitatieve ergonomie is bedoeld om u hierbij te helpen en te ondersteunen. Er is focus op datgene wat u aan het doen bent en minder op een juiste houding.

Gewoontes doorbreken
Vanuit daar kunt u proberen te letten op uw houding en de juiste ondersteuning. Probeer dit voor uzelf een aantal keren heel bewust te doen. Na verloop van tijd zullen deze nieuwe gewoontes inslijten en zal het steeds gemakkelijker gaan.

Tot slot

Coaching
Veel organisaties hechten waarde aan betrokken en effectieve coaching van hun beeldschermwerkers. Heeft u behoefte aan coaching? Neem gerust contact op met Ewout Brehm van het Buro voor Fysieke Arbeid. Hij en zijn collega’s zijn experts op het gebied van fysieke training. Ewout is direct bereikbaar op (06) 416 71 952.

Gegarandeerd beter zitten
Heeft u vragen over overtreffende ergonomie of maatwerk in zitvoorzieningen? Neem dan direct contact op met Marc Berrevoets. Hij laat uw werknemer met klachten gegarandeerd beter zitten. Marc is direct bereikbaar op (06) 105 45 095.

Download hier de hand-out flyer gezond achter je beeldscherm

Klik hier voor meer informatie over de e-learning ‘Fit en Gezond Thuiswerken’ en de website van Buro voor Fysieke Arbeid.